Perspectief
Vlaardingen heeft een rijke geschiedenis en was rond 1000 de belangrijkste stad van het graafschap Holland. Ooit een bloeiende haringstad waar de vele rederspanden en pakhuizen nog steeds aan herinneren.
Een stad waar historie, natuur, wonen en werken hand in hand gaan.
Veel van haar historie is nog terug te vinden in de stad met haar vele monumenten als het oude stadhuis, de visbank, de Grote Kerk en de Touwbaan. In de 20e eeuw kwam er de industrie tot bloei. Van industriestad heeft Vlaardingen in de 21ste eeuw de slag gemaakt naar een groene stad met de Broekpolder, de Krabbenplas, diverse parken en natuurgebied Midden-Delfland in de achtertuin. Ook in de Rivierzone zetten we in op het vergroenen van dit nieuwe stadsdeel.
Jan Heusdens kwam, zag en overwon. Hij trad in 1947 aan als burgervader van Vlaardingen en vertrok ruim 28 jaar later, in 1975. In de tussenliggende periode was Vlaardingen veranderd van slaperig vissersstadje naar stinkende thuishaven van de zware industrie.
Stank, roet, stof in de lucht en olie op het water: in de jaren zestig en zeventig was het niet lekker wonen in Vlaardingen. Dankzij vasthoudende milieuactivisten als Remi Poppe is de stad nu zoveel schoner dat zelfs in de Rivierzone verantwoord gebouwd kan worden.
Ben je met 60 jaar te oud voor een groot avontuur? Volgens Joost Pot niet. De scheepsbouwer uit Slikkerveer begon in 1872 in Vlaardingen een nieuwe scheepswerf voor de bouw van loggers, schepen voor de haringvangst.
In de huiskamer van Jan Anderson (88) valt op hoe groot zijn verzameling is. Schilderijen, boeken, keramiek en meubels staan verspreid in de oude boerderij.
In de Rivierzone zijn ook uitdagingen, zoals hoe om te gaan met het soms hoge water in een de Buitenhaven en de KW-haven van de Rivierzone. Hiervoor is samen met deskundigen, bewoners, en ondernemers een oplossing bedacht...
Verhalen
De objecten van kunstenaar Sander Bokkinga tref je in Vlaardingen op verschillende...
Jan Joanknecht is verliefd op het historisch erfgoed in de Koningin Wilhelmina Haven ...