Direct naar de inhoud

Perspectief

Milieuactivist Remi Poppe over wonen in de KW-haven in de jaren zestig

Stank, roet, stof in de lucht en olie op het water: in de jaren zestig en zeventig was het niet lekker wonen in Vlaardingen. Dankzij vasthoudende milieuactivisten als Remi Poppe is de stad nu zoveel schoner dat zelfs in de Rivierzone verantwoord gebouwd kan worden.

Vlaardings milieuprotest in de jaren zeventig. Foto: Jan Dulfer
Vlaardings milieuprotest in de jaren zeventig. Foto: Jan Dulfer

Begin jaren zestig woonde Poppe op een schip in de Koningin Wilhelminahaven (KW-haven). "Dat was toen een heel erg vervuild gebied," vertelt hij. "Om te wonen was het eigenlijk niet geschikt. Je had er een bedrijf voor oud metaal, er waren opslagplaatsen en er lag een vuilnisbelt. Het stonk enorm en op sommige plekken borrelde het vuilnis. Ik denk dat er chemisch afval lag. De vuilnisbelt was niet afgeschermd dus iedereen kon alles dumpen. Overal lag een dikke oliekoek."

Losploeg

Poppe kwam in de KW-haven terecht nadat hij in de kroeg iemand ontmoette die een schip in de Wilhelminahaven wilde bouwen. Dat zijn ze samen gaan doen. Aan de overkant van hun boot lagen loggers, schepen voor de haringvangst. Poppe: "Daar werkte ik in de losploeg voor de haring. Op de dag des heren mocht er niet gewerkt worden, maar om 12 uur 's nachts gingen de luiken van de loggers weer open voor het lossen van de vis." Hij heeft ook scheepsruimen schoongemaakt en in de kunstmestfabriek gewerkt.

Vlaardings milieuprotest in de jaren zeventig. Foto: Jan Dulfer

Arbeiders bij acties betrekken

Eind jaren zestig begon Poppe samen met anderen het Centraal Aksiecomitee Rijnmond. Hij kende al veel mensen binnen de vervuilende bedrijven en kwam er daardoor gemakkelijk binnen.

"We waren niet tegen de bedrijven, maar wel tegen de vervuiling. Veel arbeiders waren het met ons eens. Ze wisten precies wanneer er stiekem geloosd werd en gaven dat aan ons door. De directies waren banger van ons dan van de milieuhandhavers van de overheid."

Vooruitgang

Na de Tweede Wereldoorlog wilde het gemeentebestuur dat Vlaardingen meer inwoners en meer industrie kreeg. Er was nog geen milieuwetgeving en bedrijven konden doen wat ze wilden.

Dat het havengebied van Vlaardingen nu zo schoon is komt door onze acties in die tijd
Vlaardings milieuprotest in de jaren zeventig. Foto: Jan Dulfer

De overheid deed niet moeilijk want alles moest wijken voor meer werk en welvaart. De actievoerders maakten veel lawaai en kregen grote steun van de bevolking. " Dat het havengebied van Vlaardingen nu zo schoon is dat je er kunt wonen komt door onze acties in die tijd", zegt Poppe. "Daardoor verklaarde de minister van Volksgezondheid de Rijnmond tot saneringsgebied en werden er maatregelen tegen de vervuiling genomen."

Koolstofeconomie

Wat vindt Poppe van de huidige acties tegen bijvoorbeeld de olie-industrie? "Die zijn goed, wij zeiden in de jaren zeventig al dat de koolstofeconomie een van de bronnen was van het milieuprobleem. Maar onze acties waren vooral bijzonder omdat we de arbeiders uit de petrochemie erbij betrokken, met succes."

Meer informatie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van inspirerende verhalen, actuele ontwikkelingen in de Rivierzone en praktische informatie.

Inschrijven nieuwsbrief