Direct naar de inhoud

Verhalen

Tussen kunst en kunde

Het maken van een nieuw stadsdeel waar het prettig wonen is aan het water en tussen het groen mist nog de x-factor. Het zijn de mensen die de stad maken.

Sander Bokkinga in zijn werkplaats

Bewoners, ondernemers, makers, kunstenaars en studenten die de Rivierzone een gezicht geven. Persoonlijke verhalen, waargemaakte dromen en ambities als een wenkende perspectief aan de horizon. Waarbij Vlaardingers durven en doen.

Verhalen

De wondere wereld van Sander Bokkinga

De objecten van kunstenaar Sander Bokkinga tref je in Vlaardingen op verschillende plekken aan. Op het Stadsstrand staan opvallende lampen in geel en zwarte kleuren. Bij de ingang van het Stadsstrand zweeft een varken door de lucht en achter de kassa zit een varken.

Het atelier van Sander

Zijn atelier, een oude loods, grenst aan het Stadsstrand. Er hangen grote tekeningen, handgemaakte houten stoelen staan naast elegante biggen die balanceren op een poot met een raket op de rug. En overal maquettes van bijzondere bouwsels en soms met een spaceshuttle op het dak. Het is de wondere wereld van Sander Bokkinga. Een wereld die zweeft tussen architectuur en het verhaal van een nieuwe buitenaardse wereld.

Uitzicht

Het Stadsstrand is niet de enige plek waar het werk van Bokkinga is te zien. In de voormalige brandweerkazerne in District U hangen zijn lampen boven de bar, heeft hij de bar ontworpen en is de kast achter de bar ook van zijn hand. Sander: “Het is gaaf van Rory dat hij mensen de kans geeft om dingen te ontwerpen.

Rotterdams

Zijn atelier bevindt zich in een oude loods aan de Waterleidingstraat. Hij vindt het een machtig mooie plek met opslagtanks van Pernis voor de deur. “Je verwacht zo’n beeld in Rotterdam, maar het is te vinden in Vlaardingen.”

Kunst is als spekjes in de zuurkool

Bijzondere plek

“Kunst heeft de functie dat iets blijft hangen”, zegt Sander. “Maak het smeuïg, net als spekjes in de zuurkool, anders krijg je een wijk van dertien in een dozijn. Door een kleine toevoeging kun je iets al bijzonder maken.” Hij kijkt als opgeleide architect en stedenbouwer door de bril van een kunstenaar naar de Rivierzone van Vlaardingen. “Het gaat niet om het bouwen van een appartementencomplex, maar om het creëren van een bijzondere plek.”

Meer informatie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van inspirerende verhalen, actuele ontwikkelingen in de Rivierzone en praktische informatie.

Inschrijven nieuwsbrief