Direct naar de inhoud

Verhalen

Tussen kunst en kunde

Het maken van een nieuw stadsdeel waar het prettig wonen is aan het water en tussen het groen mist nog de x-factor. Het zijn de mensen die de stad maken.

Sander Bokkinga in zijn werkplaats

Bewoners, ondernemers, makers, kunstenaars en studenten die de Rivierzone een gezicht geven. Persoonlijke verhalen, waargemaakte dromen en ambities als een wenkende perspectief aan de horizon. Waarbij Vlaardingers durven en doen.

Verhalen

Verliefd op een vervallen pakhuis

Jan Joanknecht is verliefd op het historisch erfgoed in de Koningin Wilhelmina Haven (KW-Haven). Waar anderen vooral oude rommel zien, ziet hij schoonheid. Jan: “Het unieke van de KW-Haven verdient het om het verval tegen te gaan.”

De restauratie

Opgeleid als psycholoog, omgeschoold tot ICT-specialist bij het havenbedrijf Rotterdam (hbr) en later werkzaam als ondernemer met kantoor in de KW-haven, wil hij zich de komende tijd inzetten voor zijn hobby: het restaureren van zijn drie historische panden in de KW-haven en er een nieuwe bestemming voor vinden.

Brand

Op de hoek KW-haven 22 ZZ staat het meer dan 120 jaar oud pakhuis te glimmen waar de kozijnen zijn geverfd in de kleur ossenbloedrood. Samen met het pakhuis Verboon aan de overkant van het water vallen deze twee opgeknapte gerestaureerde panden op. Door je oogharen zie je een beeld van de nabije toekomst als alle historische panden in de KW-haven zijn gerestaureerd.

Jan Joanknecht is de drijvende kracht achter de restauratie van het pakhuis KW-haven Zuidzijde. Hij is sinds 1996 eigenaar van het pand dat diende als kantoorpand. Na de brand in 2010 stond zijn pand jaren leeg. Stap voor stap is het gerestaureerd door Firm Architects. Het bedrijf waar zijn zoon Niek mede-eigenaar van is.

Het pakhuis aan de KW-haven
Het pakhuis aan de KW-haven

Balen en bundels

Een kantoor houden in de KW-haven? Hij heeft het over het unieke karakter van deze haven. “Dit deel van het Rotterdamse havengebied is de laatste klassieke stukgoedhaven. Hier geen pijpleidingen en containers, maar vooral kratten, balen en bundels, of te wel het klassiek stukgoed.”

Dit deel van het Rotterdamse havengebied is de laatste klassieke stukgoedhaven met kratten, balen en bundels

Dat het geen uitstervende havenactiviteit is bewijst de statistiek van het Havenbedrijf: de KW-haven is door het aantal scheepsbewegingen een van de drukste havens is in de regio.

Jan Joanknecht
Jan Joanknecht

Wedergeboorte

Na de brand in het pakhuis in 2010 maakte hij een plan om zo’n 1000 m2 kantoorruimte te restaureren. De verzekering betaalde echter te weinig om het pand aan de KW-haven in een keer op te knappen. Stapje voor stapje begon hij samen met zijn zoon het pand te restaureren. 
Met advies van de gemeentelijke monumentencommissie is de gevel in de oude staat hersteld. 

Oude dichtgemetselde ramen werden geopend, nieuwe ramen en deuren toegevoegd en een glazen vloer aan de gevelzijde over de volle breedte zorgen voor maximaal daglicht. Het oude pakhuis is van binnen volledig opgeknapt met eiken vloer, gietvloeren, stalen trappen en een roestvrijstalen keuken. Het is een prachtig voorbeeld hoe een vervallen en verbrand pakhuis uit zijn as kan herrijzen. 

Meer informatie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van inspirerende verhalen, actuele ontwikkelingen in de Rivierzone en praktische informatie.

Inschrijven nieuwsbrief