Direct naar de inhoud

Verhalen

Tussen kunst en kunde

Het maken van een nieuw stadsdeel waar het prettig wonen is aan het water en tussen het groen mist nog de x-factor. Het zijn de mensen die de stad maken.

Sander Bokkinga in zijn werkplaats

Bewoners, ondernemers, makers, kunstenaars en studenten die de Rivierzone een gezicht geven. Persoonlijke verhalen, waargemaakte dromen en ambities als een wenkende perspectief aan de horizon. Waarbij Vlaardingers durven en doen.

Verhalen

Recept Lief & Leed voor een fijne buurt

Buren die naar elkaar omkijken bij het vieren van een verjaardag, bij ziekte of tijdens feestdagen is een landelijk initiatief en slaat ook aan in Vlaardingen. Enkele gangmakers aan het woord over het fenomeen Lief en Leed.

Jannie bezorgt bloemen aan de deur

Jannie van Santen herinnert het zich nog goed dat ze na de coronaperiode samen met Jorien Wassenaar van Minters langs de deuren in haar flat ging met een verjaardagskalender in de hand. Aanbellen en vragen of mensen een kaartje wilden ontvangen met hun verjaardag. Jannie: “We kregen leuke reacties van mensen en ik schreef hun naam en geboortedatum op. ”Ze laat een volle verjaardagskalender zien. Trots: “Tachtig procent doet mee!”

Jannie vindt een kaart in haar brievenbus
Jannie vindt een kaart in haar brievenbus

Zwaan kleef aan

Ook in de hoogbouw van de Abel Tasmanstraat is het idee aangeslagen. Hier zijn Irene van Bruggen en Ellen de Klerk actief met invullen van de verjaardagskalender, het schrijven van kaarten en het bezorgen. Na het ontvangen van zo’n kaart meldde bewoner Elly Verburgh zich bij Lief & Leed met haar zelfgemaakte kaarten.

Eigen baksels

Bij Lief en Leed vieren bewoners ook samen hun verjaardagen. Mensen nemen eigen baksels mee naar de buurtkamer Abeltje om met andere jarige bewoners hun verjaardag te vieren. Ontmoeten en kennismaken met elkaar in een gezellige setting daar gaat het om. Een nieuw fenomeen is de haringparty die de dames voorbereiden. Irene: “Haring met wittebroodjes in een tent buiten op het gras, is het idee. Als het aanslaat volgend jaar weer.”

Ik ben een sociaal mens. Dit soort vrijwilligerswerk past bij me.

Sociaal mens

Marina Tieleman zit als buur uit de nabijgelegen Columbusstraat bij het gesprek. Ze is enthousiast over het concept dat ook nieuwe bewoners begroet, wegwijs maakt in de buurt, buren tijdens hoogtijdagen (geboorte, huwelijk) en bij ziekte voorziet van een bloemetje. Marina: “Ik ben een sociaal mens. Heb altijd gewerkt in de uitvaartbranche. Dit soort vrijwilligerswerk past bij me.” Binnenkort gaat ze ook met de verjaardagskalender in haar straat op pad samen met Manuela van Senioren Welzijn.

Jannie en Irene bij de Abel Tasmanflat
Jannie en Irene bij de Abel Tasmanflat

Winterlichtpuntje

Nieuw was afgelopen december het vieren van kerst in de Abel Tasmanflat. Jannie had een versierde boom in de hal gezet. Het feestje dat erop volgde trok veel mensen. Jannie: “Er kwamen buren op af die je anders nooit ziet.” In de hoogbouwflat van Irene gaat ze einde van het jaar ook een versierde boom optuigen. Irene: “Maar zover is het nog niet. Eerst genieten van de zomer en onze haringparty.”

Meer informatie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van inspirerende verhalen, actuele ontwikkelingen in de Rivierzone en praktische informatie.

Inschrijven nieuwsbrief