Direct naar de inhoud

Verhalen

Tussen kunst en kunde

Het maken van een nieuw stadsdeel waar het prettig wonen is aan het water en tussen het groen mist nog de x-factor. Het zijn de mensen die de stad maken.

Sander Bokkinga in zijn werkplaats

Bewoners, ondernemers, makers, kunstenaars en studenten die de Rivierzone een gezicht geven. Persoonlijke verhalen, waargemaakte dromen en ambities als een wenkende perspectief aan de horizon. Waarbij Vlaardingers durven en doen.

Verhalen

Heinde Vlaardingen

Van herinnering tot hotspot. Aan de Koningin Wilhelminahaven gonst het al vroeg op de avond. Nog voor vijven verzamelen de eerste gasten zich voor de deur van Heinde, op zoek naar uren gezelligheid en tafels vol kleurrijke gerechten. Sinds de opening loopt het storm. Wie een tafeltje wil reserveren, moet ruim van tevoren boeken. Wat is het geheim?

Jan, Lucas en Mieneke Kreumer - foto Nico te Laak

Heinde is een familiezaak, gerund door drie gezinsleden: Jan, Mieneke en Lucas Kreumer. Hun gezichten mogen nieuw zijn aan de KW-haven, helemaal onbekend in Vlaardingen zijn ze niet. Hun overgrootvader stond namelijk aan de wieg van distilleerderij Van Toor, beroemd om de schelvispekel. En het mooie toeval: recht tegenover Heinde prijkt nog altijd de achternaam van hun overgrootvader op een gevel, als stille herinnering aan hun familiewortels.

Pakhuis met verhaal

Een klein jaar geleden streek Heinde neer aan de KW-haven. Op het eerste gezicht misschien geen voor de hand liggende plek: een ruig stukje Vlaardingen, net buiten het centrum, waar oude pakhuizen herinneren aan de bedrijvige havenjaren.

Het gebouw waarin restaurant Heinde is gevestigd - foto Nico te Laak
Het gebouw waarin restaurant Heinde is gevestigd - foto Nico te Laak

Maar voor de Kreumers voelde het gelijk goed. Het voormalige pakhuis van de Dogger Maatschappij bood precies wat ze zochten: karakter, ruimte en een verhaal. Een gebouw dat na een grote brand bijna verloren ging. Veel Vlaardingers herinneren zich nog de vlammenzee waarbij vijf brandweermannen ternauwernood werden gered en de rook tot zelfs in Hoogvliet en Nissewaard te zien was. Het pand werd geheel gerenoveerd. Na jaren van uiteenlopende horecazaken kreeg het opnieuw glans, met in de plint het bruisende Heinde.

Volle tafels

Maar wat maakt het restaurant nou zo geliefd onder de Vlaardingers? Sinds de opening is het namelijk praktisch bijna elke avond volgeboekt. Sterker nog: kerstavond was al in juni zo goed als besproken, waardoor ze nu ook een dinch (maaltijd tussen lunch en diner) gaan organiseren. Sommige gasten komen zo graag terug dat ze bijna een vast tafeltje hebben. “We hebben iemand die al 23 keer is geweest,” vertelt Lucas glimlachend. Volgens Mieneke zit het in de balans. “Hier kun je genieten: eten en drinken voor een vaste prijs, zonder op de klok te kijken – wat bij veel all-you-can-eatrestaurants wel het geval is. Mensen voelen zich hier op hun gemak, de sfeer is fijn en het interieur maakt het af. En niet onbelangrijk: bij Heinde krijg je kwalitatief goed eten, tegen een eerlijke prijs.”

Mieneke, Jan en Lucas Kreumer - foto Nico te Laak
Mieneke, Jan en Lucas Kreumer - foto Nico te Laak

Geroezemoes

Heinde heeft iets unieks aan de KW-haven. Buiten twinkelen de lampjes van de industrie boven het water, binnen klinkt het geroezemoes van gesprekken en gelach.

Het succes voelt soms overweldigend

In een jaar tijd is het restaurant uitgegroeid tot een belangrijke plek in de Rivierzone. Jan: ‘Het succes voelt soms overweldigend, maar we zijn vooral heel dankbaar. Dat zoveel mensen zich naar onze agenda voegen om hier te komen eten … dát is het mooiste compliment.’

Meer informatie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van inspirerende verhalen, actuele ontwikkelingen in de Rivierzone en praktische informatie.

Inschrijven nieuwsbrief