Direct naar de inhoud

Verhalen

Tussen kunst en kunde

Het maken van een nieuw stadsdeel waar het prettig wonen is aan het water en tussen het groen mist nog de x-factor. Het zijn de mensen die de stad maken.

Sander Bokkinga in zijn werkplaats

Bewoners, ondernemers, makers, kunstenaars en studenten die de Rivierzone een gezicht geven. Persoonlijke verhalen, waargemaakte dromen en ambities als een wenkende perspectief aan de horizon. Waarbij Vlaardingers durven en doen.

Verhalen

De wondere wereld van Martijntje Cornelia

Haar atelier van kunstenaar Martijntje Cornelia is te vinden in een historisch pand aan de KW-haven ZZ 20 met op de gevel Rokerij en Drogerij. Via een steile trap en een lange gang bereiken we haar atelier.

Martijntje Cornelia

Op tafels en in kasten liggen kristallen van roze, rode, oranje kleuren. Ze maakt beelden van gesponnen suiker dat in de loop van de tijd verandert in een keihard materiaal.

Geen verf, klei of marmer als basismateriaal voor haar kunsten, maar een zachte kleverige substantie waar ze een keihard kleurrijk middel van weet te maken. De Vlaardingse Martijntje was 17 jaar toen ze in 2007 naar de kunstacademie ging in Rotterdam om te studeren en de wereld te ontdekken. Ze droomde over mode, styling, fotografie en het voorspellen van maatschappelijke trends. Tot ze in een les terecht kwam waar ze met haar handen aan het werk moest. Martijntje: “Dingen maken, proberen en gewoon doen.”

Magisch mooi

Het kleurig snoepgoed waarmee ze werkte veranderde onder haar handen in een ander type materiaal. Ze zegt hierover: “Dit was een magisch mooi moment.” Ze wist dit is het! Haar docent zei: “Besef je wel dat hier geen droog brood mee te verdienen valt.” Martijntje zette desondanks deze waarschuwing door: “De suikerspin is verrassend materiaal. Na 13 jaar van experimenteren kan ik er zoveel meer mee maken.”

Martijntje Cornelia
Martijntje Cornelia

Juwelen

Ze maakt grote beelden van de gesponnen suiker. Een luchtig laagje suikerspin laag voor laag laten uitharden. Bloed zweet en tranen in roze, rood, paars of een groene tint. Hele mensfiguren tovert ze uit de gesponnen suiker, zowel voor musea, galeries en verzamelaars. Monnikenwerk.

De stukken suikerspin die ze dertien jaar geleden in haar beginperiode maakte zijn nog steeds keihard en schitterend van kleur. Van de overblijfsels van de kunstwerken maakt ze ook juwelen, zoals oorbellen. “Ik hergebruik alles.”

Martijntje Cornelia
Martijntje Cornelia
Je eigen koers durven varen, dat is typisch Vlaardings

Eigen koers

Martijntje is blij dat ze destijds niet naar haar leraar luisterde. “Ik doe wat ik wil en ben nog steeds zelfstandig.” Lachend: “Je eigen koers durven varen, dat is typisch Vlaardings”.

Martijntje Cornelia
Martijntje Cornelia

Meer informatie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van inspirerende verhalen, actuele ontwikkelingen in de Rivierzone en praktische informatie.

Inschrijven nieuwsbrief